Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Τι “παίζει” στο 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λάρισας;


Παίζει ραδιοφωνικές εκπομπές στο European School Radio, παίζει τραγούδια και ραδιοφωνικά μηνύματα, παίζει ταινία. Γενικά τα παιδία παίζει.

Το 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λάρισας για τη σχολική χρονιά 2019-2020 υλοποίησε το Σχέδιο Δράσης “ Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα SOS – Διάδωσέ το Ραδιοφωνικά ” με την Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα Σχέδια Δράσης, ως ένας από τους Πυλώνες του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» σκοπό έχουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας, της κοινωνικότητας, των δεξιοτήτων , της συνεργασίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Στόχος είναι ο εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, η επαύξηση του κύρους και της ελκυστικότητάς της, η ανακατασκευή προκαταλήψεων και η εξωστρέφεια.

Οι Δράσεις κινητοποιούν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την πρωτοβουλία των μαθητών, στοιχεία που αποτελούν θεμέλιο για την ανάπτυξη της αυθεντικότητας και της καινοτομίας.

Στο Σχέδιο Δράσης του σχολείου μας “ Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα SOS – Διάδωσέ το Ραδιοφωνικά ” συμμετείχαν 40 μαθητές και μαθήτριες και 4 εκπαιδευτικοί. Υπεύθυνη του σχεδίου δράσης ήταν η καθηγήτρια Πληροφορικής Γκουντούρα Ανθή.

Για τους μαθητές της Α τάξης η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των μαθημάτων Πληροφορικής και Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων ενώ για τους μαθητές των άλλων τάξεων στα πλαίσια των μαθημάτων Πληροφορικής της τάξης τους.

Το Σχέδιο Δράσης αποτελούνταν από 4 υποδράσεις.

• Η 1η υποδράση είχε τίτλο «Ραδιο-ΕΠΑΛμοί» και σκοπό είχε να κινητοποιήσει τους μαθητές ώστε να βρουν την αλήθεια κάνοντας τη δική τους έρευνα για την κλιματική αλλαγή και στη συνέχεια να εκφράσουν τις ανησυχίες τους ραδιοφωνικά με την παραγωγή «Ράδιο-planet» στο European School Radio στο πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία 4 ραδιοφωνικών εκπομπών. Η πρώτη εκπομπή είχε θέμα γενικά για την κλιματική αλλαγή, η δεύτερη για το πως η κλιματική αλλαγή επηρρεάζει τη βιοποικιλότητα και την υγεία, η τρίτη πως επηρρεάζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την οικονομία και τέλος η τέταρτη τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από όλους για τον μετριασμό του φαινομένου και την προσαρμογή σε αυτό. Μπορείτε να ακούσετε τις εκπομπές μας από το αρχείο των εκπομπών στο European School Radio στη διεύθυνση http://europeanschoolradio.eu/el/archives/production/4245

• Η 2η υποδράση είχε τίτλο «Το κλίμα αλλάζει… αλλάζω στάση ζωής» με σκοπό τη δημιουργία μαθητικής ταινίας στα πλαίσια του Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας με θέμα «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ», που διοργάνωνε η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.. Οι μαθητές θα δημιουργούσαν μια ταινία (ντοκιμαντέρ) στην κατηγορία Περιβάλλον – Αειφορία με θέμα την κλιματική αλλαγή, με την αξιοποίηση και χρήση των οπτικοακουστικών τεκμηρίων του Αρχείου της ΕΡΤ, τον εμπλουτισμός τους με δικά τους στοιχεία και την αναπαραγωγή τους ώστε να αναδειχθεί η οπτικοακουστική μας κληρονομιά με τη ματιά των νεότερων γενεών. Έτσι δημιουργήθηκε η ταινία με τίτλο ίδιο με τη δράση «Το κλίμα αλλάζει… αλλάζω στάση ζωής» , αλλά δεν προλάβαμε τις ημερομηνίες για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Μπορείτε να δείτε τη ταινία από εδώ  https://drive.google.com/file/d/1YJUumBtzjxEzwrU1DE7WyP2KgXd4yf1d/view?usp=sharing

• Η 3η υποδράση είχε τίτλο «Αγκάλιασε τη γη μ’ ένα τραγούδι» και σκοπός της υποδράσης αυτής ήταν η σύνθεση μουσικής/τραγουδιού και ραδιοφωνικών μηνυμάτων με αφορμή τον διαγωνισμό “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2020” του European School Radio με θέμα: “Εκπέμπουμε Σήμα Κινδύνου – Αγκαλιάζουμε τη Γη”. Δημιουργήθηκε το τραγούδι με τίτλο «Βοήθεια φωνάζω» και το ραδιοφωνικό μήνυμα με τίτλο «Της γης οι κληρονόμοι». Μπορείτε να δείτε και να ακούσετε το βιντεοκλιπ του τραγουδιού από εδώ https://tinyurl.com/3epaltragoudi

και του ραδιοφωνικού μηνύματος από εδώ https://tinyurl.com/3epalspot Και τα δυο διακρίθηκαν στην πρώτη δεκάδα με σειρά κατάταξης 8ο το τραγούδι και 7ο το ραδιοφωνικό μήνυμα.

• Η 4η υποδράση είχε τίτλο «Τι “παίζει” στο 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ;» και σκοπό είχε την προβολή όλων των δράσεων του σχολείου μας στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μέσα από τα διάφορα μαθήματα και προγράμματα, την ανάδειξη των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προοπτικών των μαθητών μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τέλος την αύξηση των εγγεγραμμένων μαθητών για το νέο σχολικό έτος. Όμως, λόγω των έκτακτων συνθηκών του COVID-19, επειδή δεν επιτρέπονται οι εκδηλώσεις, η παρουσίαση των δράσεων μας γίνεται από την ραδιοφωνική εκπομπή στο European School Radio. Για να ακούσετε την εκπομπή παρουσίασης του Σχεδίου Δράσης συνδεθείτε στο http://europeanschoolradio.eu/el/archives/production/4257

Παρουσιάζοντας το Σχέδιο Δράσης του σχολείου μας ευελπιστούμε να αλλάξει η παρεξηγημένη εικόνα που έχουν κάποιοι γονείς για τα επαγγελματικά λύκεια. Εκτός από την κλασσική μάθηση προσφέρεται και η εμπειρική μάθηση, που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την εργασία σε ομάδα, τη συνεργατικότητα και την άμεση επαφή με το αντικείμενο της μάθησης. Η εμπλοκή των μαθητών στα Σχέδια Δράσης συμβάλλει στην εμπειρική μάθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου